EURO 2000 

Avrupa Futbol Şampiyonası

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grup A

 Grup B

      Almanya       Belçika
      Romanya        İsveç
      Portekiz      Türkiye   
      İngiltere      İtalya

 

 Grup  C

 Grup D

     İspanya        Hollanda  
     Norveç      Çek Cumhuriyeti  
     Yugoslavya        Fransa
     Slovenya      Danimarka

Altın Gol Şampiyonu

1998 Dünya Kupası sahibi Fransa, Trezeguet'nin 103. dakikada attığı altın golle EURO 2000'de mutlu sona ulaştı. Horozlar, bu sonuçla Dünya Kupası'nın ardından Avrupa Şampiyonluğu'nu elde eden ilk takım oldu.

 Avrupa Şampiyonaları'nda ikinci kez finale yükselen takımların mücadelesinde sevinin taraf Fransa oldu.

 Karşılaşmanın 55. dakikasında gök maviler Delvecchio'nun golüyle öne geçmesine rağmen Fransa 90+6'da Wiltord' un attığı golle finali uzatmalara taşıdı. 

Uzatmaların 13. dakikasında Trezeguet' nin kaydettiği "Altın gol" Fransa'ya Avrupa Şampiyonluğu'nu getirdi.

Rotterdam'ın De Kuip stadyumu, Hollanda 2 Haziran 2000 Pazar.  (AP Photo/Luca Bruno)  

Fotoğrafta; Fransız David Trezeguet final maçında kendi attığı 'altın golden' sonra Fransa' nın şampiyonluğunu kutluyor. EURO 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası Fransa- Italya maçı Rotterdam' ın De Kuip Stadyumu Rotterdam 2 Haziran 2000 Pazar. Fransa maçı  2-1 kazandı. (AP Photo/Luca Bruno)    

 FRANSA-İTALYA: 2-1
HAKEM: Anders Frisk (İsveç)
STAT: Rotterdam - De Kuip
FRANSA: 16-Barthez, 15-Thuram, 5-Blanc, 8-Desailly, 3-Lizarazu (11-Pires 86), 4-Vieira, 7-Deschamps, 6-Djorkaeff (20-Trezeguet 76), 10-Zidane, 12-Henry, 21-Dugarry (13-Wiltord 57)
İTALYA: 12-Toldo, 5-Cannavaro, 13-Nesta, 15-Iuliano, 11-Pessotto, 14-di Biagio (16-Ambrosini 66), 4-Albertini, 18-Fiore (10-Del Piero 53), 3-Maldini, 20-Totti, 21-Delvecchio (19-Montella 86)
GOLLER: Wiltord 90+4, Trezeguet 103 ; Delvecchio 55
SARI KARTLAR: Thuram (Fransa) ; di Biagio, Cannavaro (İtalya)

11. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın finalinde, 1998 Dünya Kupası'nın şampiyonu Fransa, İtalya'yı altın gol ile 2-1 yendi ve EURO 2000'in şampiyonu oldu.

Karşılaşmaya her iki takım da yüksek tempolu bir mücadele sergileyerek başladı. Karşılıklı ataklar, maçın ilk 15 dakikalık diliminde pozisyon zenginliği yarattı.


Futbolseverler gole doydu

 

Fransa’nın, Dünya Kupası’nın hemen ardından Avrupa Şampiyonluğu’nu kazanan tek ülke olarak tarihe geçtiği Euro 2000’de 31 maçta 85 gol atıldı, gol ortalaması 2.74 oldu.

İstanbul
AA

4 Temmuz— Belçika‘nın başkenti Brüksel‘de, 10 Haziran‘da, (B) Grubu‘ndaki Belçika-İsveç maçıyla açılan ve Rotterdam‘ın Feyenord Stadı‘nda yapılan final maçında, İtalya‘yı 2-1 yenen Fransa‘nın şampiyonluğuyla sona eren 11. Avrupa Futbol Şampiyonası, tarihe ilginç istatistiki rakamlar da bıraktı.

Fransa Milli Takımı, 1998‘de kendi ülkesinde yapılan Dünya Kupası finalinde Brezilya‘yı 3-0 yenerek elde ettiği şampiyonluktan hemen sonra Avrupa şampiyonluğunu kazanan tek ülke olma özelliğini kazandı. Finalist İtalya ise 32 yıl sonra Avrupa şampiyonluğunu kaçırmanın ve Fransa‘yı 22 sene sonra yenememenin üzüntüsünü, teknik direktör Dino Zoff da 1968‘de futbolcu olarak yaşadığı şampiyonluk zevkini bu kez teknik direktör sıfatıyla yakalayamanın üzüntüsü yaşadı.
       
GOLLER. . . GOLLER
       Türkiye‘nin tarihinde ilk kez çeyrek finale yükseldiği şampiyonada, gruplarda oynanan 24 maçta 65, çeyrek, yarı ve finalde yapılan 7 karşılaşmada da 20 olmak üzere toplam 31 maçta 85 gol atılırken, maç başına gol ortalaması 2. 74 olarak gerçekleşti. 46 ile 60. dakikalar, atılan 23 golle en çok golün filelere gönderildiği dakikalar oldu. 0-15 arası 8, 16-30 arası 9, 31-45 arası 16, 61-75 arası 13, 76-90 arası 14, uzatmalarda da 2 altın gol ağlara gönderildi.
       Hollanda-Yugoslavya maçı, filelere gönderilen 7 golle ile ağların en çok havalandığı karşılaşma özelliğini taşırken, en golcü takımlar olarak da 13 ile Fransa ve Hollanda, 12 ile İtalya ve 10 golle de Portekiz öne çıktı. Eski şampiyonlardan Danimarka, gol atamayan, puan alamayan tek takım olurken, Yugoslavya da kalesinde gördüğü 13 golle en çok gol yiyen ekip olma özelliğini taşıdı. Norveç ise 3 maçta kalesinde sadece 1 gol görerek, en az gol yiyen takım oldu.
       Şampiyonada, Yugoslav futbolcu Govedarica, Hollanda‘ya 6-1 yenildikleri maçta, kendi kalesine gol atan tek futbolcu oldu.
       
FRANSIZLAR 2 KEZ ALTIN GOLLE SEVİNDİ
       Finalde, İtalya ile karşılaşan Fransızlar, 1-0 yenik duruma düşmelerine karşın, normal sürenin uzatma dakikalarında buldukları golle maçı uzatmaya götürdüler ve Trezeguet‘in attığı altın golle de karşılaşmayı kazanmayı başardılar. Böylelikle “Horozlar“, Portekiz maçından sonra finalde de rakiplerini altın golle yenmeninin zevkini yaşadılar.
       
GOL KRALLIĞI
       
11. Avrupa Futbol Şampiyonası‘nda, gol krallığı yarışında, 5 golle Hollanda‘dan Kluivert ve Yugoslavya‘dan Miloseviç ilk sırada yer aldı. Bu futbolcuları 4 golle Portekizli Nuno Gomes, 3 golle yine aynı ülkeden Conceiçao, Fransız Henry ve Sloven Zahoviç takip etti.
       Türkiye‘den Hakan Şükür, gruplarda ve çeyrek finalinin tüm maçlarında 90 dakika forma giydi. Şükür, oynadığı 4 karşılaşmada, Belçika‘ya attığı 2 golle milli takımın çeyrek finale çıkmasında büyük pay sahibi oldu.
       
PENALTILAR
       
31 karşılaşmada, verilen 13 penaltıdan 8‘i golle sonuçlanırken, gruplarda Danimarkalı futbolcu Schjönberg, çeyrek ve yarı finalde de Türkiye‘den Arif, İspanya‘dan Raul, Hollanda‘dan Frank de Boer ve Kluivert penaltıları kaçıran oyuncular oldular. Yarı final mücadelesinde, Hollanda, bir maçta 5 penaltı kaçırarak, ilginç bir istatistiğe imza attı.
       Ev sahibi ekip, İtalya karşısında normal sürede verilen 2 penaltıdan yararlanamazken, ilk penaltıyı Frank de Boer, ikincisini de Kluivert kaçırdı. Portakallar, penaltı atışlarına kalan bu karşılaşmada, Frank de Boer, Stam ve Bosvelt‘in ayağından penaltıları olumlu kullanamadı.
       
KARTLAR
       
11. Avrupa Futbol Şampiyonası‘nda hakemler, 127 kez sarı, 10 kez de kırmızı kartlarına başvururken, maç başına 4. 09 sarı, 0. 33 de kırmızı kart düştü. Grup maçları sonunda, Türkiye ile en centilmen takım olan İtalya, bir maçta, 6 sarı ve 1 kırmızı kartla en çok kart gören takım oldu. 6 sarı ve 1 kırmızı İtalyanlara, 4‘ü de Hollandalılara olmak üzere toplam 11 kartın çıktığı maç ise yarı finaldeki İtalya-Hollanda karşılaşması oldu.
       Portekiz ve Hollanda 13‘er, İtalya ve Romanya‘da 12‘şer kez olmak üzere turnuvada, en çok sarı kart gören ekipler oldu. Grup maçlarında elenen Slovenya 2, İngiltere ve İsveç‘te 3‘er ile en az sarı kart görererek, en centilmen takımlar olma özelliğini yakaladı. Yugoslavya Milli Takımı gördüğü 3 kırmızı kartla en hırçın ekip olarak göze çarptı. Bu ülkeden Mihajloviç, Kezman ve Jokanoviç başı çekerken, bu oyuncuları İsveç‘ten Patrick Andersson, İtalya‘dan Zambrotti, Türkiye‘den Alpay, Çek Cumhuriyeti‘nden Latal, Romanya‘dan Hagi, Portekiz‘den Nuno Gomes takip etti. Belçika kalecisi De Wilde ise turnuvada, kırmızı kart gören tek kaleci oldu.
       İngiltere, Slovenya, Norveç, Danimarka, Almanya, İspanya, Fransa ve Hollanda hiç kırmızı kartla tanışmadı. Finalist İtalya, karşılaşmanın uzaması nedeniyle rakibi Hollanda karşısında 87 dakika 10 kişiyle mücadele etmek zorunda kaldı.
       
MAÇIN FUTBOLCULARI
       
İlk kez bu şampiyonada gerçekleştirilen maçın futbolcusu uygulamasında, Fransız Henry bu unvana 3 kez ulaştı. Bu unvanı yine aynı ülkeden Zidane, Portekizli Figo, Norveçli Mykland 2‘şer kez elde etti. Bu unvana, İtalya‘nın genç ve başarılı kalecisi Toldo 1 kez seçilerek, bu turnuvada, maçın futbolcusu seçilen tek kaleci oldu.
       Maçın oyuncusu seçilen diğer futbolcular ise şöyle:
       Mehmet Scholl (Almanya), Pavel Nedved (Çek Cumhuriyeti), Filippo Inzaghi (İtalya), Emile Mpenza (Belçika), Zlatko Zahoviç (Slovenya), Francesco Totti (İtalya), Fredrik Ljunberg (İsveç), Frank De Boer (Hollanda), Fernando Cauto (Portekiz), Alan Shearer (İngiltere), Raul (İspanya), Dragan Stojkoviç (Yugoslavya), Henrik Larsson (İsveç), Hakan Şükür (Türkiye), Sergio Conceiçao (Portekiz), Dorinel Munteanu (Romanya), Josep Guardiola (İspanya), Edgar Davids (Hollanda), Vladimir Smiçer (Çek Cumhuriyeti).

 

En iyilerde 4 Türk

Rüştü, Alpay, Suat ve Hakan Şükür, “en iyiler” arasına girdi. UEFA, turnuvanın en iyi 55 futbolcusunu belirleyerek, internet sayfasında taraftarın oylamasına sundu.

Rotterdam
AA

4 Temmuz— UEFA Teknik Komitesi tarafından belirlenen, 11. Avrupa Futbol Şampiyonası’nın en iyi 55 futbolcusu arasında, Türkiye’den Rüştü Rençber, Alpay Özalan, Suat Kaya ile Hakan Şükür yer aldı.

 Turnuvanın, her mevkide en iyi 5’den oluşan en iyi 55 futbolcusunun 4-4-2 sistemine göre dağılımı şöyle oldu:
       
KALECİLER: Thomas Mhyre, Rüştü Rençber, Enwin van der Sar, Fabien Barthez, Francesco Toldo
       
DEFANS : Dan Petrescu, Michail Reizeger, Poul Besvelt, Abel Xauier, Lilian Thuram, Iulian Filipescu, Jaap Stam, Marcel Desailly, Fabio Cannavaro, Jorge Costa, Alpay Özalan, Aleksander Knavs, Laurent Blanc, Frank de Boer, Alessandro Nesta Artur Numan, Christian Eugen Chivu, Bixente Lizarazu, Dimas, Faolo Maldini
       
ORTA SAHA : Youri Djokaeff, Marc Overmars, Karel Poborsky, David Becham, Luis Figo, Ales Ceh, Suat Kaya, Joseph Guordiola, Patrick Viera, Edgar Davids, Stefano Fiore, Paul Scholes, Pavel Nedved, Rui Costa, Zinedine Zidane, Doniel Monteanu, Emanuel Petit, Boudewijn Zeden, Mendieta, Ljubinko Drulovic
       
FORVET: Alfonso, Francesco Totti, Joao Pinto, Zlatko Zahovic, Dennis Bergkamp, Hakan Şükür, Thierry Henry, Savo Milosevic, Patrick Kluivert, Nuno Gomes
       UEFA Teknik Komitesi’nin belirlediği söz konusu 55 futbolcu, intertette “Euro 2000 org.” adresiyle açılan sayfada “Team off the tournament” başlığı altında taraftarların oylamasına açılmış durumda. Buradan yapılacak değerlendirmelerle, taraftarların 11’inin belirlenmesi amaçlanıyor.
       UEFA’nın söz konusu sayfasına şu ana kadar 358 bin 940 kişinin girerek oy kullandığı belirtildi. Devam eden oylamada Toldo, Lilian Thuram, Jorge Costa, Alessandro Nesta, Faolo Maldini, Luis Figo, Edgar Davids, Zinedine Zidane, Ljubinko Drulovic, Dennis Bergkamp, Nuno Gomes, mevkilerinde birinci sırada olan futbolcuları oluşturuyor.